rozmaryn
pieprz
bazylia
Poprzednia Następna

15 trików każdego mistrza kuchni

 

15 trików, które przydadzą się każdemu mistrzowi kuchni

Przypalona zupa, bakalie na samym dnie ciasta, czerstwy chleb? Na szczęście, na wszystko jest sposób! Podpowiadamy, jak poradzić sobie z kuchennymi problemami.

Dzięki tym sprytnym pomysłom, gotowanie będzie jeszcze prostsze i przyjemniejsze.

  1. Co zrobić, żeby bakalie w cieście nie opadły na dno?
Przed wsypaniem bakalii do masy, należy wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku, a następnie posypać mąką i dopiero wtedy dodać do ciasta. Wtedy bakalie będą równomiernie rozmieszczone.
  1. Jak odratować przesoloną lub spaloną zupę?
Kiedy przesolimy zupę, włóżmy do niej połówkę surowego ziemniaka i gotujmy przez kilka minut. Warzywo wchłonie w siebie sól. W przypadku przypalenia zupy, możemy spróbować ją odratować poprzez wrzucenie do garnka skórki od chleba na 15 minut (bez gotowania). Drugi sposób to włożenie do zupy połówki cebuli i gotowanie przez kilka minut. Pamiętajmy, żeby nigdy nie mieszać przypalonej potrawy. Górna część będzie najmniej spalona i najsmaczniejsza.
  1. Jak sprawić, żeby mleko nie wykipiało nawet, jeśli o nim zapomnimy?
Słyszeliście kiedyś o specjalnym krążku do gotowania mleka? Ten sprytny gadżet może uratować wszelkie mleczne potrawy. Metalowy krążek wkładamy na dno garnka i zalewamy mlekiem. Kiedy tylko mleko zaczyna unosić się do góry, krążek wprawia się w ruch i szybko powiadamia nas, że za chwilę mleko będzie gotowe. Zanim dojdzie do małej katastrofy, zdążymy spokojnie wyłączyć kuchenkę. Pomysłowy krążek świetnie sprawdzi się też w przypadku gotowania pozostałych płynnych dań. Bardziej tradycyjny sposób na bezproblemowe ugotowanie mleka to posmarowanie margaryną ścianek garnka na wysokości ok. 5 cm ponad powierzchnią cieczy.
  1. Sposoby na dłuższe zachowanie świeżości chleba, owoców, warzyw
Chleb dłużej zachowa świeżość, gdy będzie przechowywany w drewnianym chlebaku, owinięty w płócienną ściereczkę. Do pojemnika można włożyć też połówkę świeżego jabłka. Aby przedłużyć świeżość pieczywa, warto raz na dwa tygodnie przetrzeć wnętrze chlebaka ściereczką nasączoną odrobiną octu. Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to nie powinniśmy myć ich przed schowaniem do lodówki. Ewentualnie nieczystości usuwamy za pomocą suchej ściereczki. Na utratę świeżości szczególnie narażone są banany. Aby temu zapobiec, owińmy ich ogonki folią spożywczą. Warto wiedzieć, żeby nie przechowywać razem dwóch grup produktów: pomidory, śliwki, mango oraz marchewki, arbuzy, dynie, jabłka. Z kolei nieco zwiędnięte warzywa odzyskają swój wigor, jeśli włożymy je do zimnej wody z dodatkiem łyżeczki mąki ziemniaczanej.
  1. Jak zachować idealny kształt ciasta po ukrojeniu?
Do krawędzi ciasta przymocujmy kromkę chleba za pomocą wykałaczki. Dzięki temu zachowamy na dłużej świeżość i wilgotność ciasta, a jego brzegi nie rozpadną się.  
  1. Odmierzanie lepkich i tłustych składników
Często dodajemy do potraw mniejsze ilości lepkich składników, takich jak miód, czy masło orzechowe, ponieważ spora ich część pozostaje na ściankach i dnie naczynia, w którym były odmierzane. Możemy w prosty sposób tego uniknąć – wystarczy najpierw posmarować pojemnik olejem lub spryskać oliwą w sprayu.
  1. Gotowanie ziemniaków
Niby proste, ale może być jeszcze prostsze! Aby warzywa ugotowały się szybciej, dodajmy do już ciepłej wody odrobinę masła. Kiedy do wody dodamy łyżeczkę soku z cytryny, ziemniaki nie będą się rozpadać. A jeśli dodamy kilka kropel octu – ziemniaki w mundurkach nie będą pękać.
  1. Jak zachować świeżość ziół?
Posiekajmy drobno zioła i włóżmy je do pojemnika na kostki lodu, z dodatkiem oliwy z oliwek. Możemy też, podobnie jak w przypadku warzyw, włożyć je do wody z mąką ziemniaczaną.
  1. Sposób na sprawdzenie, czy jajko jest świeże
Jajko należy umieścić w szklance wody. Jeśli opadnie na dno, to znaczy, że jest świeże. Kiedy ponad powierzchnię wystaje niewielka część jajka, to jest ono jeszcze dobre do spożycia, ale nie pierwszej świeżości. Jeśli jednak jajko wypływa, to nie powinniśmy go jeść.
  1. Żeby woda nie wykipiała…
Połóż na garnku drewnianą łyżkę. Zbierze ona bąbelki, co zapobiegnie wylaniu się gorącej cieczy na kuchenkę. Do tego triku nie stosujmy metalowej łyżki, która szybko się nagrzeje i nie wchłonie wilgoci.
  1. Ładny wygląd pieczarek i owoców po pokrojeniu
Jeśli chcemy, żeby pieczarki, banany, jabłka, czy gruszki wyglądały ładnie w sałatce, po pokrojeniu skropmy je sokiem z cytryny. Wtedy nie ściemnieją.
  1. Cytryna w połączeniu z mięsem i rybami
Również tutaj docenimy dobroczynne właściwości cytryny. Ryba posmarowana sokiem z cytryny będzie miała delikatniejszy posmak, a mięso szybciej zmięknie podczas pieczenia, smażenia lub gotowania.
  1. Jak pozbyć się zapachu kalafiora?
Jeśli nie należycie do fanów zapachu gotującego się kalafiora, to włóżcie na kilka minut do garnka kawałek skórki od chleba lub listek laurowy. Neutralny zapach gwarantowany!
  1. Łatwiejsze krojenie miękkich pomidorów
Na pół godziny przed krojeniem, włóż warzywa do zimnej wody. Wtedy pokrojenie ich w równe plasterki będzie proste.
  1. Wykorzystanie skórki od ananasa
Często skórka od ananasa ląduje w koszu, a zupełnie niepotrzebnie, ponieważ zawiera wiele cennych witamin, wspomaga funkcje trawienne i jest naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym. Ze skórek możemy zrobić pyszny sok. Najpierw owoc trzeba dobrze umyć, najlepiej szczotką do rąk, pod ciepłą, bieżącą wodą. Później skórki drobno pokroić, zalać wrzątkiem i odczekać do 2 godzin. Dla smaku można dodać odrobinę miodu. Mamy nadzieję, że nasze porady nie raz przydadzą się Wam w przyszłości, a przede wszystkim sprawią, że kuchenne rytuały staną się znacznie przyjemniejsze. Kuchnia to przecież nasze małe królestwo, w którym powinniśmy czuć się prawdziwymi mistrzami J Pamiętajcie też, że jeśli będziecie mieć mało czasu i ochotę na coś pożywnego – polecamy skorzystać z zup Profi – wystarczy je tylko podgrzać i gotowe! To może być Wasz sposób na szybkie i pyszne danie J    

Zobacz także

Sylwestrowe przekąski

Sylwestrowe przekąski Sylwester to doskonała okazja, żeby zaskoczyć swoich gości podczas domówki i zaserwować im wyjątkowo oryginalne przysmaki. Wtedy na pewno wszyscy powitają Nowy Rok w prawdziwie szampańskim nastroju! Dzięki ...

"Saab Voyage" - czyli sposób na rodzinne podróże

1. Jak narodził się pomysł "Saab Voyage"? Kiedyś doszliśmy do wniosku, że skoro podróżujemy irajdujemy samochodami marki Saab i robimy różne ciekawe zdjęcia, a przede wszystkim opowiadamy pewną naszą historię, to ...